Powiat Dzierżoniowski przypomina o niedzielnej niesamowitej przeprawie przez Góry Sowie, czyli Powiatowym Rajdzie Pieczonego Ziemniaka.
Już 18 września na uczestników wydarzenia czekają piesze wędrówki z przewodnikiem, pieczone w ognisku ziemniaki i wspaniała zabawa dla wszystkich i w każdym wieku. Zapowiada się więc prawdziwe święto turystyki górskiej, w którym po prostu trzeba wziąć udział.
Uczestnicy 23. Rajdu Pieczonego Ziemniaka będą mieć do wyboru trzy trasy o różnym stopniu trudności. Wszystko po to aby każdy miał szansę wybrać dogodną dla siebie trasę biorąc pod uwagę swoje możliwości. Każdą z nich uczestnicy pokonają pod okiem licencjonowanego przewodnika.
TRASY 23 RAJDU PIECZONEGO ZIEMNIAKA
MUFLONIK
Trasa krótka (około 7 kilometrów) o niskim poziomie trudności, którą polecamy między innymi dla rodzin z dziećmi. Start odbędzie się z Ostroszowic o godzinie 11.30.
MUFLON
Trasa dłuższa (około 10 km), której poziom trudności jest nieco wyższy. Start z ostatniego przystanku w Kamionkach o godz. 10.00.
SUPER MUFLON
Najdłuższa i najbardziej wymagająca trasa wiodąca przez Wielką Sowę i Kalenicę, licząca ponad 17 km o nazwie „Super Muflon”, wystartuje o godz. 7.30 z ostatniego przystanku w Rościszowie.
META RAJDU
Meta wszystkich tras zaplanowana została na Leśnym Dworku, gdzie odbędzie się finał 23 Powiatowego Rajdu Pieczonego Ziemniaka. Tam na wszystkich czekać będzie ciepły posiłek, pieczone ziemniaki i szereg atrakcji dla najmłodszych.
Wydarzenie koordynuje Biuro Promocji, Kultury, Sportu i Turystyki Starostwa Powiatowego w Dzierżoniowie. Wszelkie pytania prosimy kierować na adres e-mail: promocja@powiat.dzierzoniow.pl, bądź pod numer telefonu 74 832 36 62.