Od pierwszwego lutego zgodnie z Rządową Tarczą Antyinflacyjną stawka VAT na produkty spożywcze wynosząca obecnie 5 proc. zostanie obniżona do zera. Obniżka obejmie m. in. mięso i ryby oraz przetwory z nich, produkty mleczne, warzywa i owoce, przetwory ze zbóż i wyroby piekarnicze, niektóre napoje, produkty do żywienia niemowląt oraz dzieci, np. kaszki.
O obniżki cen, do sprzedawców i producentów, apeluje także prezes UOKiK Tomasz Chróstny. Na spotkaniu z branżą mówił o przemyśleniu strategii cenowych, tak aby klienci korzystnie odczuli zmiany wynikające z obniżki VAT-u na żywność. Prezes UOKiK zapowiedział stały monitoring cen wybranych artykułów żywnościowych i ograniczanie negatywnych praktyk sprzedawców. Pierwsze efekty działań powinny już być widoczne.
W związku z wprowadzeniem zerowego podatku na artykuły żywnościowe pracownicy Inspekcji Handlowej w ostatnim tygodniu stycznia rozpoczęli działania w wybranych placówkach handlowych. Przez prezesa UOKiK analizą objęty został koszyk podstawowych produktów oraz zostanie sprawdzone czy sprzedawcy umieścili informacje o obniżce VAT od lutego do lipca.
Więcej informacji można znaleźć na stronie UOKiK. Wszelkie nieprawidłowości związane z ceną towarów po obniżkach VAT można zgłaszać do Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów.
Został uruchomiony specjalny adres email: zgloszenia.ceny@uokik.gov.pl.
Pomoc dla konsumentów:
Kontakt do Powiatowego Rzecznika Konsumentów:
Starostwo Powiatowe w Dzierżoniowie,
ul. Świdnicka 38, pokój nr 4 na parterze,
nr tel. 74 832 36 60,
e-mail: rzecznikkons@pow.dzierzoniow.pl.
Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów
Tel. 801 440 220 lub 22290 89 16 – infolinia konsumencka
E-mail: porady@dlakonsumentow.pl ;