Przedstawiciele Starostwa Powiatowego w Dzierżoniowie wzięli udział w konferencji pod hasłem „Wpływ dolnośląskiej wsi na trendy kulinarne i turystyczne”, która odbyła się 15 września podczas III Festiwalu Pasternaka w Lutomierzu. Organizatorem wydarzenia była Pani Malwina Pasternak prowadząca Gospodarstwo Rolne Rodziny Pasternak.
Jednym z tematów konferencji był szlak kulinarny przygotowany przez Dolnośląską Organizację Turystyczną o nazwie „Smaki Dolnego Śląska”. Jest to zbiór restauracji, ale także drobnych manufaktur, które turyści mogą w dowolny sposób wybierać, układając swoje programy wycieczek po naszym województwie. Dolny Śląsk to przecież nie tylko atrakcje turystyczne, ale również różnorodne tradycje kulinarne oraz nowe smaki kreowane przez jego mieszkańców i szefów kuchni.
Powiat Dzierżoniowski również pracuje nad przygotowaniem lokalnego szlaku kulinarnego, który będzie promować miejscowych wytwórców zdrowego i smacznego jedzenia. Według założenia szlak o nazwie „Niezwykłe smaki Powiatu Dzierżoniowskiego”, stałby się częścią dolnośląskiego szlaku kulinarnego.
Z tą myślą utworzony został kilka tygodni temu profil na Facebooku o nazwie „Niezwykłe smaki Powiatu Dzierżoniowskiego”, który ma promować miejscowych twórców żywności.
Dlatego jeśli mieszkasz na terenie powiatu, a przy tym chciałbyś zaistnieć na kulinarnej mapie Dolnego Śląska, zapraszamy do kontaktu – Anna Ogrodowicz, kierownik Biura Promocji, Kultury, Sportu i Turystyki Starostwa Powiatowego w Dzierżoniowie: tel. 74 831 66 01, ogrodowicza@pow.dzierzoniow.pl lub przez Fabcebooka (Niezwykłe Smaki Powiatu Dzierżoniowskiego).