Góry Sowie w barwach jesieni, powiew świeżego górskiego powietrza na szlaku, wspaniałe smaki oraz świetny pomysł na rodzinne, aktywne spędzenie wolnego weekendu na łonie natury. To właśnie 21. Rajd Pieczonego Ziemniaka.
W tym roku już po raz dwudziesty pierwszy zapraszamy do udziału w jednej z największych imprez turystycznych naszego regionu. Rajd Pieczonego Ziemniaka to wydarzenie wpisane w krajobraz szlaków Gór Sowich i Przełęczy Walimskiej jak wieża na szczycie Wielkiej Sowy.
Jeśli lubicie piesze wędrówki i poznawanie ciekawych ludzi, pieczone w ognisku ziemniaki, kiełbasę z rożna, świetną grochówkę i wspaniałą zabawę to zarezerwujcie sobie 28 września i przyjdźcie w umówione miejsca rozpoczęcia pieszych wycieczek z przewodnikami.
O 10:45 bądźcie na ostatnim przystanku autobusowym w Kamionkach, a o 11:15 na ostatnim przystanku w Rościszowie. Tam będą na Was czekać przewodnicy, z którymi wyruszycie w niezapomnianą podróż po Górach Sowich. Jeśli nie znacie historii tego miejsca, jego dawnych mieszkańców oraz legend, które wiją się w dolinach między wzgórzami, przewodnicy z pewnością otworzą Wam oczy i umysły, byście dostrzegli to co dla zwykłych turystów jest niedostępne. Czasy przemarszu to od dwóch do czterech godzin.
Punktem kulminacyjnym imprezy będzie spotkanie na szczycie Przełęczy Walimskiej. Tam odetchniecie po trudach wędrówki pod górę, a z żaru ognisk wydostaniecie upieczone ziemniaki, które zaspokoją Wasz głód. Chętni będą mogli wziąć udział w konkursach i zabawach przygotowanych przez organizatorów: piosenki turystycznej, najpiękniejsza ziemniaczana figurka, najdłuższa obierka z ziemniaka, zbieranie ziemniaków i rzut ziemniakiem do worka.
Zainteresowani mogą zgłaszać swój udział w Biurze Promocji, Kultury, Sportu i Turystyki Starostwa Powiatowego w Dzierżoniowie – Rynek 27, pokój 304, tel 74 832 36 62 do 25 września.