Kapusta to według wielu najzdrowsze polskie warzywo. W dawnych czasach nie wyobrażano sobie bez niej na stole okresu jesieni i zimy oraz wczesnej wiosny. Nic więc dziwnego, że doczekała się festiwalu z nią związanego oraz tradycyjnych obrządków jej szatkowania i kiszenia. Dziewiąta edycja tego wydarzenia przyciągnęła do Wojsławickiego Arboretum w ubiegły weekend wielu spragnionych smaku i zapachu tego wspaniałego warzywa.
Śląski Festiwal Kapusty to wydarzenie kultywujące polskie tradycje, a także okazja do świetnej zabawy dla całych rodzin. W tym roku do zmagań z kapustą stanęło 9 drużyn reprezentujących: Szkołę z Baśni z Gilowa, Gminę Dzierżoniów, Urząd Miasta w Dzierżoniowie, Klub Senior + z Pieszyc, Sołectwo Kietlin, Radnych Gminy Niemcza, Kapelę Emilia z Krzykos oraz miejscowość Potworów i Starostwo Powiatowe w Dzierżoniowie. Zadaniem każdej było
jak najdokładniejsze, ręczne poszatkowanie główki kapusty w określonym czasie oraz późniejsze jej zakiszenie w tradycyjnych beczkach, sądkach lub specjalnych garnkach. Najważniejsze
w kiszeniu kapusty jest jej dokładne ubicie. Niektórzy tradycyjnie udeptywali kapustę nogami inni ubijali ją używając specjalnych drewnianych pałek. Do kapusty dodawano rozmaite przyprawy. Najważniejsza była sól i marchew ale niektórzy dodawali też jabłka, czosnek, kminek oraz cebulę. Wszystko po to, by zakiszona kapusta była smaczna, a co najważniejsze zdrowa.
Kapusta ma niesamowite zalety lecznicze. Leczy choroby stawów i wszelakie guzy, zapobiega anemii i obrzękom, podnosi odporność, a także pomaga w utrzymaniu pięknych włosów, skóry i paznokci. Jest bogata w witaminę C, witaminy z grupy B, A, E oraz rutynę. Ma też dużo magnezu, potasu i wapnia.
Tradycyjnie w obrządku kiszenia kapusty brały udział całe rodziny, a często także sąsiedzi.
Aby praca lepiej szła, śpiewano przyśpiewki i ludowe pieśni. Żeby tradycji stało się zadość,
na Wojsławickiej scenie poza drużynami kiszącymi kapustę, zaprezentowało się też 10 zespołów ludowych i folklorystycznych: Sycowiacy z Sycowa, Olszaniacy z Olszan, Czerwona Kalina
z Twardogóry, Malwy z Kuraszkowa, Trzy Dęby z Borówka, Tacy Sami z Ząbkowic Śląskich, Zbytowianki ze Zbytowej, Górzanie z Piławy Górnej, Grodkowiacy z Grodkowa, Waliszowianie
z Nowego Waliszowa. Zwycięzcą Konkursu Piosenki Biesiadnej „Biesiadowanie w Kapuście”
w tym roku został zespół Trzy Dęby z Borówka, który poza statuetką i pamiątkowym dyplomem otrzymał voucher o wartości 500 zł.
Zapraszamy do obejrzenia galerii zdjęć z wydarzenia.