Co roku przed Świętami Wielkanocnymi Zespół Szkół nr 2 w Dzierżoniowie zaprasza młodzież ze szkół gimnazjalnych i ponadgimnazjalnych z terenu powiatu dzierżoniowskiego do udziału w Konkursie na Najpiękniejszą Aranżację Stołu Wielkanocnego. W tym roku, już do dwudziestej edycji konkursu, zgłosiło się dziesięć drużyn.
Jury w składzie: przewodniczący Andrzej Myślicki – dyrektor ZS nr 2 w Dzierżoniowie oraz nauczycielki przedmiotów zawodowych Małgorzata Zielińska i Eugenia Syjud oceniało prawidłowy dobór zastawy stołowej oraz ułożenie jej zgodnie z przyjętymi zasadami, a także zgodność z tematyką i wytycznymi konkursu, pomysłowość i oryginalność przy zastosowaniu elementów dekoracyjnych na stole ze szczególnym uwzględnieniem materiałów pomocniczych oraz elegancję i estetykę stołu.
Jak podkreślały jurorki podczas finału z roku na rok wybór tego najpiękniejszego stołu jest coraz trudniejszy. Młodzież prześciga się w pomysłach, ale także stara się poszerzać wiedzę z zasad prawidłowego nakrywania do posiłku, co wpływa na coraz mniejszą liczbę popełnianych przez nią błędów.
Ostatecznie pierwsze miejsce zdobyły uczennice Zespołu Gimnazjów nr 3 w Dzierżoniowie Alicja Brejnak i Hanna Grochowina. Drugie miejsce jury przyznało ex aequo dwóm ekipom – Aleksandrze Ścigale i Oliwii Topolewskiej z Gimnazjum w Piławie Górnej oraz Maji Plak i Aleksandrze Krakowiak z Gimnazjum nr 2 w Bielawie. Natomiast trzecie miejsce, także ex aequo wywalczyły Marta Szpila i Milena Zagała z Gimnazjum Gminnego w Dzierżoniowie oraz Aneta Bednarz i Małgorzata Siwiec z Zespołu Szkół nr 1 w Dzierżoniowie. Reszta drużyn otrzymała wyróżnienia.
Dodatkowo jury postanowiło przyznać jeszcze dwie nagrody za najlepiej wykonaną dekorację jajek. Otrzymały je Aleksandra Jagła i Aleksandra Chmielewska z Zespołu Szkół nr 1 w Dzierżoniowie oraz Marta Szpila i Milena Zagała z Gimnazjum Gminnego w Dzierżoniowie.
– Młodzież tworząc swoje aranżacje czerpie z rodzinnych tradycji, ale też powoli tworzy własne. Oglądając stoły można się o tym przekonać – mówi starosta Janusz Guzdek. – Myślę, że organizowanie takiego konkursu jest ze wszech miar słuszne. Tradycja Świąt Wielkanocnych powinna być kultywowana, a w świąteczny poranek zasiadając przy stole powinniśmy czuć, że nie jest to zwykłe śniadanie, lecz wyjątkowy posiłek.
Konkurs został zorganizowany przy wsparciu grantu oświatowego ze Starostwa Powiatowego w Dzierżoniowie.