Z inicjatywy Stowarzyszenia Przyjaciół Zespołu Szkół w Pieszycach 10 października już po raz czwarty odbył się Festiwal Promocji Zdrowia. W tym roku gościem specjalnym był znany z telewizyjnych programów kulinarnych Karol Okrasa.
Festiwal przyciągnął wielu gości. Na widowni poza młodzieżą ze szkół powiatu dzierżoniowskiego zasiedli: wicestarosta Marek Piorun, burmistrz Pieszyc Dorota Konieczna-Enozel, szefowie kuchni lokalnych restauracji oraz grono fanów kuchni Karola Okrasy.
Podczas imprezy gość specjalny opowiadał między innymi o tym, jak gotować, by nie chorować, jak komponować smaczne potrawy i jak gotować z pasją.
Wykład Karola Okrasy zatytułowany „Pasja w życiu i zdrowe odżywianie” był też okazją do zadawania pytań, na które gość chętnie odpowiadał. W ten sposób publiczność dowiedziała się między innymi, że gwiazda telewizyjnych programów kulinarnych często wstaje przed piątą rano i nie wyobraża sobie śniadania bez kilku kanapek na białych bułkach z gazetą w dłoni. Szef kuchni mówił też, że jeśli jednego dnia pozwoli sobie najeść się do syta jakąś ciężkostrawną potrawą, to w kolejnym dniu stawia raczej na lekkie potrawy w niewielkich ilościach, ale za to jedzonych częściej, co według niego jest najlepszą receptą na zdrowe, zrównoważone odżywianie, a w połączeniu z aktywnością fizyczną, również na zdrowy tryb życia.
W ramach Festiwalu zorganizowano również konkurs „Kulinarne Potyczki” pod hasłem „Wariacje wokół sałatek i kanapek”, w którym udział wzięli uczniowie szkół podstawowych, gimnazjów i szkół ponadpodstawowych z terenu powiatu. Komisja konkursowa z Karolem Okrasą jako przewodniczącym z 20 drużyn wybrała trzy najlepsze. Pierwsze miejsce zajęły uczennice Niepublicznej Szkoły Podstawowej w Pieszycach Oliwia Paśko i Amelia Opalska. Drugie miejsce otrzymały Maria Maciejewska i Natalia Lara ze Szkoły Podstawowej nr 10 w Bielawie, a trzecie – Natalia Kobierska i Natasza Linkert ze Szkoły Podstawowej Sióstr Salezjanek z Dzierżoniowa.
Przewodniczący komisji podkreślił, że wszyscy uczestnicy konkursu wykazali się wspaniałym talentem kulinarnym i pasją do gotowania. Podsumowując konkurs i całą imprezę dodał jeszcze, że każdą potrawę powinno się jeść trzy razy, tzn.: pierwszy raz – kiedy na nią patrzymy i zachęca nas tym, w jaki sposób jest podana, drugi raz – kiedy czujemy jej aromat i kusząco pachnie, a trzeci raz – kiedy ją zjadamy i wykwintnie smakuje.
Impreza była współfinansowana ze środków Powiatu Dzierżoniowskiego.